...vše o naší malé Liliance

Šťastný je třeba i ten, kdo se při západu slunka těší na zářící hvězdy...
Štěstí je pocit, kdy Tě netíží zlé myšlenky, nedohánějí tě špatné skutky, neřešíš chybnou minulost, ale užíváš si okamžiku, protože ti dává pocit, který tě uklidňuje. Co si pod tímto slovem představíte Vy?

zdenkaporizkova@seznam.cz

 

Nesplněná přání jsou krásná, protože trvají. Je-li přání splněno, hyne.

 

 

 

Anketa

Přemýšlíte o dárcovství kostní dřeně?

DBA anémie

19.01.2010 09:59

Co je to DBA anémie?

 

Diamond Blackfan anémie (DBA) je vzácné život ohrožující a těžkou anémií se projevující onemocnění. 
 Onemocnění bývá většinou patrné pomalejším růstem plodu, následným narozením velmi slabého a anemického novorozence, mírnější formy onemocnění se mohou projevit později (nejpozději však do 1 roku věku dítěte).
U novorozence se často projevuje hypoproteinurie, široce otevřená fontanela, slabá kalcifikace kostí.
Diamond Blackfan anémii způsobuje selhání tvorby retikulocytů v kostní dřeni.
 
Jedná se o velmi vážné a vzácné onemocnění s frekvencí výskytu 1případ na 100000 narozených dětí. Ve výskytu nehraje roli rasa, zeměpisná šířka, pohlaví apod.
 
V dřívějších dobách takto postižené děti umřely velice záhy po porodu nebo v lepším případě v první dekádě (těžší případy), v druhé dekádě (lehčí případy).
První záznamy o onemocnění pocházejí až z r.1936, kdy lékaři Dr.Diamond a DR.BLackfan popsali první dva případy.
 
V současné době je v registru pacientů DBA v USA a v Kanadě  více než 350 známých DBA pacientů. V ČR je v registru DBA registrováno 26 pacientů.

Toto onemocnění je velmi různorodé a zodpovídá za něj nekolik v současnosti objasněných mutací, další mutace budou objeveny určitě velmi brzy.
Etiologie onemocnění je stále nejasná, ve většině případů se jedná o útlum v translaci ribozomálních proteinů.

Kromě život ohrožující anémie mnoho DBA pacientů vykazuje také různé fyzické anomálie. Z pacientů, z nichž údaje jsou k dispozici má 48% z nich alespoň jednu fyzickou anomálii, přičemž 23% pacientů má více než jednu anomálii. 41% procent má obličejovou anomálii a 36% vykazuje anomálii horních končetin a rukou - většinou palce. 33% má urogenitální anomálie, a 27% má srdeční anomálie. 21% těchto pacientů má krátkou postavu včetně11% procent, které nejsou spojené s léčbou steroidy.

 Léčba DBA:

  1. pravidelné podávání krevních transfúzí (ozářené a deleukotizované erymasy): velký problém s hromaděním a toxickým působením železa v organismu
  2. kortikody: podávání kortikoidů (v ČR přípravek Prednison): léčba zabírá pouze u částí pacientů. Velmi vážné nežádoucí účinky: osteoporoza a osteomalcie, růstová retardace, psychické problémy, riziko vzniku cukrovky, riziko vzniku vysokého krevního tlaku
  3. transplantace kostní dřeně: velmi náročný zásah, v případě transplantace pacienta s DBA je doporučován výběr speciálního pracoviště, které s tím má úspěšné a dlouhodobé zkušenosti (jiný transplantační protokol než v případě např. transplantace leukemika)
  4. podávání leucinu: velmi nadějné výsledky na pracovišti olomoucké dětské kliniky FN, Doc.Dagmar Pospíšilová (spravuje registr pacientů z celé ČR) - každému rodiči doporučuji vést léčbu u Doc.D.Pospíšilové. Bohužel nezabírá všem pacientům.

...Kdyby existovala kniha osudu, tak všichni promarní život jejím hledáním...